Darmowy internet- AERO2

Tutaj porozmawiać możemy o naszych zainteresowaniach, bardziej lub mniej popularnych pasjach czy nawet... dziwactwach :)
Awatar użytkownika
Arwena9
Introwertyk
Posty: 77
Rejestracja: 29 maja 2014, 18:39
Płeć: kobieta
MBTI: Aspi/ ISFJ/4w5

Re: Darmowy internet- AERO2

Post autor: Arwena9 » 17 lip 2014, 15:46

Dzisiaj wysłałam dokumenty, jednak bez dowodu wpłaty. Mam nadzieję, że niedługo otrzymam kartę. :)

Awatar użytkownika
highwind
Legenda Intro
Posty: 1697
Rejestracja: 15 paź 2011, 10:27
Płeć: mężczyzna
Enneagram: 1w9
MBTI: istj
Lokalizacja: wro

Re: Darmowy internet- AERO2

Post autor: highwind » 27 lip 2014, 21:40

Jak już sobie gadamy o tym internecie, to chciałem się przedstawić jako świeżo upieczony użytkownik smartfona. A jak smartfon, to wiadomo, że od mobilengo internetu się nie ucieknie. I tu zaczynają się schodki. Nie lubię podpisywać umów, toteż używam opcji "na kartę". Los rzucił mnie w objęcia Plusa, bo wiele lat temu, poznając pierwszą kobitę, chciałem mieć do niej darmowe rozmowy. A że była w Plusie, to wybór był oczywisty. Jakem introś, zmian nie lubię - jak wdepłem w Plusa, tak w nim tkwię.
Jakiś czas temu, z ciekawości chciałem zobaczyć jak to jest uruchomić transfer danych, nie mając wykupionego pakietu. Uruchomiłem więc, telefon posynchronizował mi jakieś śmieci, pokroju list kontaktów, maili i pogody, po czym rozłączyłem. Zrobiłem tak kilka razy. Licznik danych (Watchdog 3G) pokazał transfer 40kB, a mi z konta zniknęło ok 16 zł :/ Myślę - co jest, ki czort. Według cennika Plusa, transfer 100 kB powinien kosztować 0,29 zł. Rozbój w biały dzień, wiem, ale i tak to nie tłumaczy mojej straty. I tak natknąłem się na artykuł, który tłumaczy, że u większości operatorów internet, niczym impulsy w budkach telefonicznych za komuny, jest naliczany w pakietach po 100kB, zaokrąglanych w górę (http://www.dobreprogramy.pl/Nabici-w-da ... 36208.html). Czyli że jak mój telefon wyśle zapytanie 1 kB do serwera pogody o synchronizację i otrzyma odpowiedź 1kB, to ja zapłacę jak za 200 kB :/ Teraz wystarczy dodać, że takie programiki synchronizują się średnio raz na godzinkę, 24h/dobę i można zacząć szykować wazelinkę i nastawiać się mentalnie na głęboką i nieprzyjemną penetrację w wiadomy otwór.

Pytanie mam, introśki moje kochane. Ogarniacie coś te demoniczne internety w smartfonach? Jak sobie z tym radzicie? Może jakieś sugestie? Już zdążyłem się zorientować, że Orange chyba nalicza pakiety co 1kB, a nie 100 jak Plus, Play, itd.

Awatar użytkownika
Polan
Rozkręcony intro
Posty: 201
Rejestracja: 16 lip 2014, 11:24
Płeć: mężczyzna
Enneagram: 5w4
MBTI: INTJ
Lokalizacja: Warszawa

Re: Darmowy internet- AERO2

Post autor: Polan » 27 lip 2014, 21:55

Pakiet danych/transferu. W takim TMobile mam 100mb pakiet za 9zł. Jak przekroczę transfer mi spada do tych 4kb/s ale nic więcej nie płacę. Telefon też mam na kartę więc i tu nie ma problemu.

Awatar użytkownika
highwind
Legenda Intro
Posty: 1697
Rejestracja: 15 paź 2011, 10:27
Płeć: mężczyzna
Enneagram: 1w9
MBTI: istj
Lokalizacja: wro

Re: Darmowy internet- AERO2

Post autor: highwind » 27 lip 2014, 22:05

Tyż sobie kupiłem pakiet z takim zabezpieczeniem - 500MB za 15 zł. Pomijam fakt, że filmy na YT w wysokiej rozdzielczości mogą ważyć ponad 1GB i że takie pakiety wywołują u mnie parsknięcie śmiechem. Ale do tej pory, doładowywałem konto kwotą 50 zł co 3 miechy i mi się uzbierał zapas. W stanie obecnym, będę wydawał z tych 50, 45 zł na sam internet - nie podoba mi się to. Może zmniejszę pakiet (niższy to 150 MB za 9 zł), ale najpierw muszę zobaczyć ile tak naprawdę będę potrzebował. Ta transmisja 4kb/s do czegoś się nadaje? Ciężko mi sobie wyobrazić z nią np. komfort przeglądania map. Te 100 MB wystarcza ci na miesiąc? Już zacząłem planować zapisywanie danych miejskich sieci wi-fi - w restauracjach, kinach, centrach handlowych :P

Awatar użytkownika
Polan
Rozkręcony intro
Posty: 201
Rejestracja: 16 lip 2014, 11:24
Płeć: mężczyzna
Enneagram: 5w4
MBTI: INTJ
Lokalizacja: Warszawa

Re: Darmowy internet- AERO2

Post autor: Polan » 27 lip 2014, 22:22

Raz tylko przekroczyłem ten limit, u mnie taki net to tylko poczta i sporadycznie google. Mapy mi opłaca nokia (Windows Phone, Nokia serwuje darmowe mapki). Wtedy jak przekroczyłem dało się jeszcze pocztę przejrzeć.

Awatar użytkownika
BłędnyOgnik
Introwertyk
Posty: 75
Rejestracja: 25 cze 2013, 23:40
Płeć: mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: Darmowy internet- AERO2

Post autor: BłędnyOgnik » 22 lis 2014, 21:44

Z Aero2 korzystam sporadycznie - jak mam dużo czasu i mi się nie śpieszy. Dużo zależy od nadajnika do którego się łączy i od urządzenia - moje chyba nie najlepiej współpracują, bo w czasie ładowania strony potrafi sobie zrobić przerwę kilku sekundową. A jak zaczął nawalać nadajnik koło mnie to przerzuciłem się na Play z ich ofertą "lubię to" (parę ulic dalej już się łączył do działającego, ale nic mi po tym). Jak mam coś na szybko sprawdzić to obecnie lecę z play'a, Teraz się przymierzam do oferty Play'a LTE na kartę, która jest na razie za darmo odpowiednią usługą, ale pewnie od nowego roku już będzie trzeba płacić. Jedyna wada że trzeba kupić sprzęt.
Łatwiej pomagać komuś niż sobie, a tym czasem najpierw powinno się pomóc sobie, żeby móc pomagać innym.
Jednak pomagając innym nieświadomie pomagamy też sobie.

robertcb
Wtajemniczony
Posty: 5
Rejestracja: 27 wrz 2017, 3:02
Płeć: mężczyzna

Re: Darmowy internet- AERO2

Post autor: robertcb » 28 wrz 2017, 1:20

Potwierdzam, o niebo lepszy będzie LTE w play lub innej sieci, o ile jest się w zasięgu, a można poszukać promocji i będzie bardzo tanio.

Aero 2 przy LTE to jak rower przy samochodzie - niby też dojedziesz, ale natrudzisz się i zajmie to więcej czasu - jednak będzie za darmo.

Przy Aero 2 można zapomnieć o płynnej wideorozmowie na skype, czy youtube bez ciągłego buforowania.

ODPOWIEDZ