Komentarze ludzi o waszej introwertyczności
- Irracjonalny
- Pobudzony intro
Re: Komentarze ludzi o waszej introwertyczności
No.Konradek pisze:Nie masz takich akrobatycznych zdolności jak ja.
Żeby nie było spamu.
Denerwuje mnie, gdy ktoś porównuje moje zachowanie do zachowania ekstrawertyka. Zazwyczaj wychodzi, że to ja jestem "ten gorszy". Tego, co mówią przytaczał nie będę.
Może nie zdają sobie sprawy, że istnieje druga strona barykady?
Często słyszę ten poniższy tekst:
"Dlaczego jesteś taki aspołeczny? Wyjdź do ludzi, zobacz jak się bawią. Siedzisz całymi dniami w domu i nie wiesz jak ludzie się bawią. Znajdź sobie towarzystwo". " Ty pewnie się nudzisz, bo nie masz żadnego towarzystwa."
Odpowiadam tak: Nie nudzę się w domu, bo mam zainteresowania, która mnie pochłaniają i lubię je pogłębiać. Wolę własną osobę, niż zgraję, która mnie zanudzi po 5 minutach rozmowy, o tym kto komu zrobił dziecko, albo świniach i krowach. Jest różnica między introwertykiem, a sobą antyspołeczną, czy aspołeczną. Jak coś mówisz, to chociaż zastanów się co mówisz i komu mówisz.
Jak to bywa zazwyczaj. Osoba wysłucha i nadal powtarza ten sam tekst. "Dlaczego jesteś ...."
Ekstrawertycy wiedzą swoje :lol:
"Dlaczego jesteś taki aspołeczny? Wyjdź do ludzi, zobacz jak się bawią. Siedzisz całymi dniami w domu i nie wiesz jak ludzie się bawią. Znajdź sobie towarzystwo". " Ty pewnie się nudzisz, bo nie masz żadnego towarzystwa."
Odpowiadam tak: Nie nudzę się w domu, bo mam zainteresowania, która mnie pochłaniają i lubię je pogłębiać. Wolę własną osobę, niż zgraję, która mnie zanudzi po 5 minutach rozmowy, o tym kto komu zrobił dziecko, albo świniach i krowach. Jest różnica między introwertykiem, a sobą antyspołeczną, czy aspołeczną. Jak coś mówisz, to chociaż zastanów się co mówisz i komu mówisz.
Jak to bywa zazwyczaj. Osoba wysłucha i nadal powtarza ten sam tekst. "Dlaczego jesteś ...."
Ekstrawertycy wiedzą swoje :lol:
- 27pazdziernik
- Intronek
- Enneagram: 5w4
Komentarze ludzi : Mogą mówić byle co, ważne żeby mówili bo fejm musi się zgadzać 
- Silver Moon
- Introrodek
Tylko ograniczony umysł nie dostrzega różnic między ludźmi. Skoro znaczna część ekstrawertyków ma problem z pojęciem tego, że istnieją różne typy osobowości i nie każdy musi być taki sam jak oni to świadczy o ich ograniczeniu i ignorancji 
From the ashes we will rise.
Ekstrawertycy szybko myślą, stąd bierze ich się płytka ocena. Typowe ekstrawertyk lubisz mieć podane wszystko na tacy. Nie lubi i nie chce zagłębiać się w dany temat. Bodziec= reakcja, tak to wygląda.
Można im tłumaczyć co i jak, a oni wraz swoje. Dla nich introwertyk to nudziarz bez przyjaciół.
Można im tłumaczyć co i jak, a oni wraz swoje. Dla nich introwertyk to nudziarz bez przyjaciół.
- sulius
- Intronek
- Enneagram: 5w4
Standardowy komentarz to: "co ty taki cichy" w setkach różnych kombinacji. No i raz znajoma stwierdziła u mnie autyzm
, ale to pół żartem.
Tak to ludzie wolą raczej obgadywać za plecami.
.
Tak to ludzie wolą raczej obgadywać za plecami.
No proszę a mi samemu zdarza się ironizować z siebie w taki sposób. Wtedy zwykle urywają się komentarze, dystans się skraca a ta twarzach tych co nie zrozumieli ironii pojawia się napięcie jak by przeżywali dysonans poznawczygrelberls pisze: ironiczne komentarze co do mojej osoby w stylu "ona jest baaardzo towarzyska".
Zaważyliście taki paradoks, gdy poznamy bliżej ekstrawertyka, to okazuję się, że najczęściej to smutny, nic nie mający dopowiedzenia człowiek. Za falbaną uśmiech i gadatliwości, ukrywa się prawdziwa natura ekstrawertyka :evil:
Ostatnio zmieniony 10 gru 2014, 21:50 przez Konradek, łącznie zmieniany 1 raz.
- highwind
- Legenda Intro
- Enneagram: 1w9
- MBTI: istj
Nigdy nie zauważyłem żadnego paradoksmu. Nawet nie wiem co to takiego. Nie wiem też jak wygląda ktoś posiadający dopowiedzenie. I co to jest uśmiecha? #pozdrodlakumatych #grammarnaziKonradek pisze:Zaważyliście taki paradoksem, gdy poznamy bliżej ekstrawertyka, to okazuję się, że najczęściej to smutny, nic nie mający dopowiedzenia człowiek. Za falbaną uśmiech i gadatliwości, ukrywa się prawdziwa natura ekstrawertyka :evil:
EDIT: #dlaniekumatych:
Przykładaj się do tego jak piszesz.
Ok, nie będę się czepiał błędów, highwind już to zrobił. Ekstrawertycy są różni, tak jak różni są ludzie. Niektórzy są tacy jak opisałeś, ale nie wszyscy. Równie dobrze może się tak zachowywać introwertyk chcący udawać ekstrawertyka. Taki co to pouśmiecha się i pogada, a w rzeczywistości chce pozostać sam na sam ze swoimi myślami i w dalsze dyskusje nie zamierza się wdawać.Konradek pisze:Zaważyliście taki paradoks, gdy poznamy bliżej ekstrawertyka, to okazuję się, że najczęściej to smutny, nic nie mający dopowiedzenia człowiek. Za falbaną uśmiech i gadatliwości, ukrywa się prawdziwa natura ekstrawertyka :evil:
Opisałem tych co znam, a znam dość dużą liczbę ekstr...
Prawda jest taka, że typowych 100% introwertyków i ekstrawertyków jest jak na lekarstwo. Większość osób to domieszka tego i tego.
Prawda jest taka, że typowych 100% introwertyków i ekstrawertyków jest jak na lekarstwo. Większość osób to domieszka tego i tego.
- Faramuszka
- Stały bywalec
sulius pisze:Standardowy komentarz to: "co ty taki cichy" w setkach różnych kombinacji. No i raz znajoma stwierdziła u mnie autyzm, ale to pół żartem.
ewelka91 pisze:To samo od wieków słyszałam od ciotek, babć. "Dlaczego nic nie mówisz"
Miszka pisze: "to że ktoś Cie skrzywdził w dzieciństwie nie znaczy że nie możesz się przy nas odezwać"
:>Storm pisze: "Dlaczego nic nie mówisz?", "Dlaczego jesteś taka cicha?",
"Nie wychodzisz z domu, pewnie nie masz kolegów."
"Siedzisz w domu i się nudzisz, znajdź sobie towarzystwo."
"-Dlaczego masz tak mało znajomych?
-A po co mi zgrają, z którą nie będę miał o czym gadać, a poza tym nie lubię powierzchownych znajomych, a takich bym miał, jakbym posiadła dużą ich liczbę.
- No jak to po co, fajnie mieć dużą liczbę przyjaciół.
- Przyjaciela to jedna góra dwie osoby, reszta to dobrzy koledzy/koleżanki i bliżsi i dalsi znajomi.
- Dziwny jesteś, taki mało towarzyski.
- Jestem towarzyski, tyko nie dla wszystkich."
"Siedzisz w domu i się nudzisz, znajdź sobie towarzystwo."
"-Dlaczego masz tak mało znajomych?
-A po co mi zgrają, z którą nie będę miał o czym gadać, a poza tym nie lubię powierzchownych znajomych, a takich bym miał, jakbym posiadła dużą ich liczbę.
- No jak to po co, fajnie mieć dużą liczbę przyjaciół.
- Przyjaciela to jedna góra dwie osoby, reszta to dobrzy koledzy/koleżanki i bliżsi i dalsi znajomi.
- Dziwny jesteś, taki mało towarzyski.
- Jestem towarzyski, tyko nie dla wszystkich."
- Corpseone
- Introwertyk
- Enneagram: 4w5
- MBTI: INFP
Przeważnie, gdy ktoś mi coś zarzucał, to bujanie w obłokach, nieogarnięcie, brak przebojowości, powolność, że mam wszystko gdzieś, brak emocji, a i też siedzenie w "kurwidołku", czyli w moim pokoju koszem zainteresowania się sprawami życiowymi. Z miłych rzeczy to często ludzie mi mówią o tym, że jestem spokojny, nie ulegam silnym emocjom, a najmilsze co słyszałem, że rozmowa ze mną uspokaja i jest jak spotkanie na terapii - to mi powiedziała kiedyś całkowicie obca osoba, z którą w ramach obowiązków w byłej pracy, miałem okazję utrzymywać kontakty.
- Papaja
- Intromajster
- Enneagram: 1w9
- MBTI: ISTJ
Czesto slysze : czemu tak smutna jestes lub czemu nic nie mowisz.
Kto stworzył ten labirynt niepewności, tę świątynię dufności, naczynie grzechu, pole usiane tysiącem zasadzek, przedsionek piekła, kosz po brzegi napełniony chytrością, truciznę słodką jak miód, łańcuch, który wiąże śmiertelnych z doczesnością – kobietę?