Spektrum Autyzmu

Tutaj rozmawiamy o ogólnych kwestiach osobowości, typologiach osobowości, temperamentu; zamieszczamy testy osobowości.
Awatar użytkownika
Drim
Legenda Intro

Re: Spektrum Autyzmu

Post autor: Drim »

Fyapowah pisze: 17 cze 2024, 21:22 Coraz bardziej mam wrażenie że ktoś tworzy nowych autystyków.
Moda. Wystarczy przeczekać.
Awatar użytkownika
Agon
Krypto-Extra

Post autor: Agon »

Awatar użytkownika
Fyapowah
Stały bywalec
Enneagram: 5w4
MBTI: INTP
Kontakt:

Post autor: Fyapowah »

Czucie i wiara silniej mówi do mnie
Niż mędrca szkiełko i oko.
nietota
Pobudzony intro
Enneagram: 5w4
MBTI: INTP

Post autor: nietota »

Drim pisze: 17 cze 2024, 22:38
Fyapowah pisze: 17 cze 2024, 21:22 Coraz bardziej mam wrażenie że ktoś tworzy nowych autystyków.
Moda. Wystarczy przeczekać.
trochę racja, że moda, co ma dwie strony oczywiście: nieufność społeczna i spłycenie dyskusji na temat zjawiska z jednej, a wzrost świadomości i akceptacji dla zjawiska z drugiej (bo skoro ludzie chcą tym być, to znaczy, że autyzm "nie jest wcale chorobą"). myślę jednak, że za duży wzrost liczby osób identyfikujących się jako autystyczne (stanowczo wolę to określenie od "w spektrum") odpowiadają babki, bo to do nich zaczyna się dostosowywać narzędzia diagnostyczne, wcześniej wykluczające z diagnozy wysokofunkcjonujące kobiety z niewykrytym w dzieciństwie autyzmem. :brawo:
Awatar użytkownika
Rafael
IntroManiak
Enneagram: 9w1
MBTI: ISFJ

Post autor: Rafael »

nietota pisze: 17 sie 2024, 14:29 bo to do nich zaczyna się dostosowywać narzędzia diagnostyczne, wcześniej wykluczające z diagnozy wysokofunkcjonujące kobiety z niewykrytym w dzieciństwie autyzmem. :brawo:
Częściowo tak, ale to jest uwzględniane przy badaniach rosnącego trendu jako czynnik zakłócający i odrzucane.
A trend jest rosnący, a dokładnie dlaczego to nikt nie wie. Są różne hipotezy. :facepalm:
A moje prywatne obserwacje ostatniego półwiecza też to potwierdzają.
Nie o górę się potkniesz, ale o kamień.
Patrycjusz
Rozkręcony intro

Post autor: Patrycjusz »

Może być to związane ze zwykłym błędem perspektywy - dopóki nie nazwano np. depresji, to co, ludzie na nią nie chorowali? Można oczywiście popaść w masową hipochondrię, ale nie da się tego zrobić w skali populacji.

Autyzm (ex-Asperger) jest niestety o tyle upierdliwy, że nie może stanowić żadnej wymówki. To jak z introwersją, powstaje np. takie forum, m.in. po to, żeby ludzie sobie w temacie doradzali, ale nikt nie zapewni za to żadnych specjalnych warunków.
ODPOWIEDZ