Czy zdarzyło się tak, że za zamówione towary musieliście zapłacić cło? I czy przesyłka dotarła do Was bez większych problemów?

Tak wiem, od dzisiaj nie można już zamawiać niczego na Shopee. Moim zdaniem szkoda, ponieważ był łatwiejszy do ogarnięcia niż Ali.
Dokładnie takDrim pisze: ↑15 sty 2023, 10:43 Osoba prywatna do 150euro bez cła (nie wiem co z pozostałymi podatkami!), dla firm oclona jest każda wartość.
Cło i pozostałe podatki nalicza się na wartość zakupu w momencie przekraczania przez towar granicy celnej. Opłata bezpośrednio w urzędzie celnym lub za pośrednictwem firmy przewozowej. Czyli 150euro + cło (różne stawki) + zazwyczaj 23%vat + ewentualnie akcyza.
Kermit pisze: ↑23 mar 2023, 23:31 Swojego czasu zamawiałam sporo z Chin (dla siebie i znajomych), ale ze sklepu internetowego, który już nie istnieje (głównie sprzęt). W pewnym momencie wszystko zaczęło lądować na cle i dobre czasy się skończyły.
Z Ali słyszałam, że czasem coś nie dochodzi, z ubraniami może być ten problem, że rozmiar może być zaskakująco mały.
Dodam jeszcze dla ciekawostki, że jeden z telefonów się zepsuł po gwarancji. Zgłosiłam reklamację, odpisali, żeby go przysłać. Wysyłka do Chin kosztowała 50zł, ale za kilka dolarów go naprawili (a raczej poskładali nowy, bo to nie był ten sam) i odesłali. Działał jeszcze przez dłuższy czas![]()