Bycie nieśmiałym - zalety i wady...

W tym miejscu rozmawiamy o nieśmiałości, która to przypadłość częściej dotyka osoby introwertyczne.
dawidiq150
Zagubiona dusza

Bycie nieśmiałym - zalety i wady...

Post autor: dawidiq150 »

Wady to czerwienienie się, lęk, drganie warg, gdy się patrzy komuś prosto w oczy. Także dyskomfort w zaludnionych miejscach. Natomiast zalety to olbrzymia wrażliwość. Inni ludzie nie zdają sobie sprawy jaką ludzie nieśmiali czerpią przyjemność z piękna. Np. z muzyki. Według mnie to rekompensuje wszystko.

Zgadzacie się ze mną??
Awatar użytkownika
Rafael
Intromajster
MBTI: ISTP

Re: Bycie nieśmiałym - zalety i wady...

Post autor: Rafael »

dawidiq150 pisze: 23 paź 2023, 13:48 Zgadzacie się ze mną??
Ja się nie zgadzam, ponieważ nie ma istotnej korelacji pomiędzy nieśmiałością, a czerpaniem przyjemności z piękna. ;)

Raczej jestem śmiałą osobą. Generalnie uważam iż świat stoi dla mnie otworem i zawsze jestem zdziwiony dlaczego gdzieś nie chcą mnie wpuścić lub ktoś nie ma ochoty ze mną nawiązać kontaktu. :o

Z drugiej strony czerpię dużą przyjemność z piękna, tak zostałem uwrażliwiony od dziecka przez mamę. W sumie to też się dziedziczy, tak jak każdą inną cechę z nieśmiałością włącznie. :)
Cały świat jest jak sen, ale lepszy dobry sen od złego.
Awatar użytkownika
Fire
IntroManiak

Post autor: Fire »

Ja się zgadzam. Może to nie sprawa nieśmiałości stricte ale coś w tym jest. Plus sama introwersja, to większa wrażliwość poprzez skupienie się na własnych emocjach i reakcjach. Sama nieśmiałość do przepracowania.I tak, zdecydowanie rekompensuje wiele. Osiągasz inny level 8)
Awatar użytkownika
jubei
Intromajster

Post autor: jubei »

dawidiq150 pisze: 23 paź 2023, 13:48 Wady to czerwienienie się, lęk, drganie warg, gdy się patrzy komuś prosto w oczy. Także dyskomfort w zaludnionych miejscach. Natomiast zalety to olbrzymia wrażliwość. Inni ludzie nie zdają sobie sprawy jaką ludzie nieśmiali czerpią przyjemność z piękna. Np. z muzyki. Według mnie to rekompensuje wszystko.

Zgadzacie się ze mną??
Młodzi mogą tak myśleć. Ale według mnie to nie nieśmiałość tworzy ci poczucie głębokich przeżyć. Niesmiałość to efekt uboczny pewnych ograniczeń, którego trzeba się pozbyć, a czasem przechodzi z czasem.

Pomyśl inaczej, jak brak nieśmiałości otwiera dostępy do nieograniczonych nowych przeżyć i możliwości zobaczenia piękna, którego nie skosztujemy, gdybyśmy zostali nieśmiali.
"Life is so unnecessary"
ODPOWIEDZ