Gotowanie

Tutaj porozmawiać możemy o naszych zainteresowaniach, bardziej lub mniej popularnych pasjach czy nawet... dziwactwach :)
Awatar użytkownika
Coldman
Administrator
Posty: 2680
Rejestracja: 07 lip 2014, 2:27
Płeć: mężczyzna
Enneagram: 4w5
MBTI: Szajs
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Gotowanie

Post autor: Coldman »

Żebym ja miał na takie pyszności czas xD
Awatar użytkownika
Nathas
Rozkręcony intro
Posty: 292
Rejestracja: 08 paź 2017, 21:37
Płeć: mężczyzna
Enneagram: 4w5
MBTI: ISTJ
Lokalizacja: lubuskie

Re: Gotowanie

Post autor: Nathas »

@Coldman , użytkownik zarejestrowany tylko po to, żeby spamić linkami, trzy posty na koncie jeden pod drugim i jedenaście odnośników do jednej strony internetowej, a Ty jeszcze na to odpowiadasz.. serio? :D
..:: Nie zmusisz nikogo żeby cię pokochał, ale zawsze możesz zamknąć go w piwnicy, żeby rozwinął się u niego syndrom sztokholmski ::..
Martapona
Zagubiona dusza
Posty: 4
Rejestracja: 10 maja 2022, 14:23
Płeć: kobieta

Re: Gotowanie

Post autor: Martapona »

Awatar użytkownika
pietruch
Wtajemniczony
Posty: 7
Rejestracja: 11 lip 2022, 23:32
Płeć: mężczyzna
Enneagram: 9w1
MBTI: ISFJ
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Gotowanie

Post autor: pietruch »

Gotować lubię ale nie jestem fanem codziennego stania przy garach. Mam za to kilka klasyków, takich potraw które są proste ale jednocześnie wyjątkowe przez swoją niepowtarzalność. Gotowanie ich to przyjemność i głębokie odprężenie...przynajmniej dla mnie

Smażony ser z kminkiem, nie zawsze się udaje ale jak już wyjdzie to mogę go jeść przez cały tydzień codziennie. Moim zdaniem smakuje lepiej niż większość serów francuskich czy żółtych kupionych w sklepach. Można go jeść na ciepło lub zimno.

Pizza , jest to akurat wersja wegetariańska z kalafiorem i brokułem ,a zamiast pomidorów jest sos z czerwonej soczewicy no i obowiązkowo rukola.
Ale najważniejsza rzecz to cegła/płyta szamotowa na której się piecze. Nie jest droga , a daje w mieszkaniu przyjemny zapach ceglanego pieca( jak ktoś lubi rustykalny klimat oczywiście), jednocześnie pizza upieczona na niej jest chrupiąca na zew. i delikatnie miękka w środku.

No i jest jeszcze wino. U mnie w domu nie było nigdy tradycji produkcji wina, nie mam też działki i dostępu do własnych owoców ale myśl o własnym alkoholu chodziła mi po głowie od dłuższego czasu. Chyba jest w tym jakaś magia ... Tak się składa , że mam znajomą, która wychowywała się na wsi, w Ukrainie.. Czasem chodzimy na spacery, a ona znając chyba wszystkie rośliny w naszej strefie klimatycznej opowiada mi coś o każdym napotkanym krzewie i drzewie. A park mam bardzo blisko swojego bloku, znam go od dziecka ale nie zdawałem sobie sprawy z istnienia tam tylu pożytecznych roślin. Nazbieraliśmy więc owoce dzikiej róży, które rosną nad samą Brdą z dala od ulicy i zrobiliśmy z tego wino. Okazało się trochę ku zaskoczeniu naszemu, że wino wyszło z tego wyjątkowo dobre, o jasnym czerwono-pomarańczowym kolorze. Deserowe, lekkie w smaku z nutą róży i jabłek (bo dodałem soku z jabłek). Zachowałem sobie butelkę na pamiątkę w piwnicy co by za parę lat spróbować...w necie można kupić ładną butelkę, korek czy etykietę do wina i wręczyć na przykład jako prezent...Dla mnie to prawdziwa frajda.

A o produkcji win jest fajny, niepretensjonalny vlog na YT : Malinowy Nos
Awatar użytkownika
tonerek
Rozkręcony intro
Posty: 290
Rejestracja: 17 mar 2019, 17:20
Płeć: mężczyzna
Enneagram: 5w4
Lokalizacja: Kraków

Re: Gotowanie

Post autor: tonerek »

Nie cierpię polskiego jedzenia..
Najbardziej obskurna francuska boulangerie jest lepsza od polskiej sieciówki typu Zaczyn.
Nie rozumiem jak można tak nie mieć poczucia smaku i jeść takie świństwa.
No sory resory ale może jestem frankofilem w tym zakresie.

Awatar użytkownika
Fire
IntroManiak
Posty: 624
Rejestracja: 20 lut 2019, 17:47
Płeć: kobieta

Re: Gotowanie

Post autor: Fire »

Mnie tam bez znaczenia skąd pochodzi jedzenie. Byle było smaczne i w miarę zdrowe. Nie jem syfu.
W ostatnim czasie ze zdumieniem odkryłam, że jeśli mam czas wolny, gotowanie mnie relaksuje. Obecnie gotuję dużo, nie spodziewałam się, że mój szczupły mąż tyle je. Twierdzi, że dobrze gotuję i zjada wszystko; jak nie ma miejsca na raz, je później do skończenia. Dzięki niemu jemy zdrowiej, marokańczycy jedzą dużo warzyw i nie tłusto. Eksperymentuję z potrawami i staram się żeby nie było nudno. Lubię urozmaicone posiłki. I wbrew pozorom można świetnie gotować bez wieprzowiny. Nawet w Polsce.
Awatar użytkownika
tonerek
Rozkręcony intro
Posty: 290
Rejestracja: 17 mar 2019, 17:20
Płeć: mężczyzna
Enneagram: 5w4
Lokalizacja: Kraków

Re: Gotowanie

Post autor: tonerek »

Fire pisze: 03 sty 2023, 18:41 Mnie tam bez znaczenia skąd pochodzi jedzenie. Byle było smaczne i w miarę zdrowe. Nie jem syfu.
W ostatnim czasie ze zdumieniem odkryłam, że jeśli mam czas wolny, gotowanie mnie relaksuje. Obecnie gotuję dużo, nie spodziewałam się, że mój szczupły mąż tyle je. Twierdzi, że dobrze gotuję i zjada wszystko; jak nie ma miejsca na raz, je później do skończenia. Dzięki niemu jemy zdrowiej, marokańczycy jedzą dużo warzyw i nie tłusto. Eksperymentuję z potrawami i staram się żeby nie było nudno. Lubię urozmaicone posiłki. I wbrew pozorom można świetnie gotować bez wieprzowiny. Nawet w Polsce.
No i dobrze, najważniejsza jest wyobraźnia. A nie tylko schabowy, mielony, flaczki, pierogi i kiełbacha.
Oczka
Zagubiona dusza
Posty: 4
Rejestracja: 06 sty 2023, 23:23
Płeć: nieokreślona

Re: Gotowanie

Post autor: Oczka »

Najlepsze przepisy z netu kwestiasmaku.pl to dzięki tej stronie polubiłam gotowanie, bo wszystko zawsze mi wychodzi :)
Z aplikacji polecam Wam Foodsi, gdy nie chcę mi się gotować, ratuję jedzenie z restauracji przed wyrzuceniem :) obopólna korzyść i okazja do wypróbowania nowych smaków.
Awatar użytkownika
Ziemniakke
Introrodek
Posty: 11
Rejestracja: 25 sty 2024, 0:15
Płeć: mężczyzna
Lokalizacja: Rumia (Małe Trójmiasto)

Re: Gotowanie

Post autor: Ziemniakke »

Jak jeszcze mieszkałem ze swoją lepszą połową, to lubiłem się pobawić w kuchni, teraz jak mieszkam sam, to mi się zwyczajnie nie chce i robię po linii najmniejszego oporu. Ale jest jedno, do czego się w kuchni zawsze przykładam, przy czym nie idę na skróty i z czego jestem naprawdę dumny - chleb na zakwasie. No, i dzięki niemu nie jestem taki samotny, mam zwierzątko w lodówce i dokarmiam je co kilka dni :D
Pierwszy przepis na zakwas i chleby wziąłem od Tomka Lacha z YouTube:
https://www.youtube.com/@TomekLach
Potem metodą prób i błędów dostosowałem przepis na chleb do siebie i sobie go modyfikuję co jakiś czas, np. dodając suszone śliwki, albo jakieś zioła. Dzięki tym eksperymentom wiem na pewno, że do chleba nie powinno się, pod żadnym pozorem, dodawać curry...
Trzy cnoty ludzkie: szczerość, życzliwość, uprzejmość.
ODPOWIEDZ