Jestem typowym przedstawicielem typu 5w4
Z opisem zgadzam się w zupełności, tym bardziej ze skrzydłem 4.
Ale statystycznie to typ 5, 4 i 6 są najczęściej introwertyczne.eddard pisze:Ale przecież każdy typ z Enneagramu może być introwertykiem. Jak również ekstrawertyk może być piątką. Ja rozumiem te typy jako różne motywacje w życiu: piątki motywowane są zdobywaniem wiedzy, a czwórki wyrażaniem siebie artystycznie. I tak dalej.
Według mojej wiedzy najrzadszy jest INFJ niestety.Agon pisze:
To jest forum introwertyków, więc nie dziwi tak duża ilość typów 5w4 i 4w5, ale nie sugeruj się tym co widzisz tylko na forum. Tu jest specyficznie, jest też dużo INTJ, a to ponoć najrzadszy typ w mbti.
Niestety nie. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak przebojowa i energiczna trójka zastanawia się cały dzień nad losem wszechświata, a ekstrawertyczna piątka to oxymoron.eddard pisze:Ale przecież każdy typ z Enneagramu może być introwertykiem. Jak również ekstrawertyk może być piątką. Ja rozumiem te typy jako różne motywacje w życiu: piątki motywowane są zdobywaniem wiedzy, a czwórki wyrażaniem siebie artystycznie. I tak dalej.
To ciekawe, bo z wykresu, wrzuconego w innym wątku przez Agona, wynika, że trójki częściej są introwertyczne niż nie.Arti pisze:Niestety nie. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak przebojowa i energiczna trójka zastanawia się cały dzień nad losem wszechświata, a ekstrawertyczna piątka to oxymoron.
3 to typ chcący wygrywać, zdobywać różne osiągnięcia, tytuły, trofea itd. Ktoś taki może być zarówno ekstrawertykiem, jak i introwertykiem. U niektórych introwersja pozwala się skupić na celu zamiast spotykać się z ludźmi i rozmawiać o niczym. Wielu 3 to sportowcy, a wielu z nich to introwertycy, odważni, nie nieśmiali, ale jednak introwertycy. Oczywiście są też 3 ekstrawertycy, typowe gaduły i tacy zwykle rozwijają swoje społeczne zdolności w celu zdobywania osiągnięć w dziedzinie w której ekstrawersja się przydaje np. sprzedaż, marketing i inne takie.eddard pisze:To ciekawe, bo z wykresu, wrzuconego w innym wątku przez Agona, wynika, że trójki częściej są introwertyczne niż nie.Arti pisze:Niestety nie. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak przebojowa i energiczna trójka zastanawia się cały dzień nad losem wszechświata, a ekstrawertyczna piątka to oxymoron.
To, że nie możesz sobie czegoś wyobrazić, nie znaczy, że to nie istnieje. Poza tym kłuje w oczy fakt, że twoje rozumowanie bazuje na stereotypach mówiących, że jak 3, to zawsze przebojowe i energiczne, a jak introwertyk, to "cały dzień zastanawia się nad losem wszechświata". To NIE SĄ definicje tych typów ludzkich. Równie dobrze mógłbyś mówić, że każdy prostokąt jest kwadratem.Arti pisze:Niestety nie. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak przebojowa i energiczna trójka zastanawia się cały dzień nad losem wszechświata, a ekstrawertyczna piątka to oxymoron.eddard pisze:Ale przecież każdy typ z Enneagramu może być introwertykiem. Jak również ekstrawertyk może być piątką. Ja rozumiem te typy jako różne motywacje w życiu: piątki motywowane są zdobywaniem wiedzy, a czwórki wyrażaniem siebie artystycznie. I tak dalej.
Mam podobną sytuację, za każdym razem wychodzi mi co innego a testy jak MBTIbeh pisze: 21 mar 2017, 23:21 Pierwszy test zrobiłem parę lat temu i wyszło mi 5w4, a zaraz potem 1w9 lub 9w1. Powtarzałem to parę razy i za każdym razem wychodziło mi na zmianę (przeważnie wystarczyło zmienić jedną odpowiedz). Jak czytam opisy to pasuje bardziej piątka, ale czy mam aż taką potrzebę wiedzy to nie wiem, ale wiem, że nic nie wiem.
... a testy jak mbti nie zmieniają mi sięavatariks pisze: 31 maja 2017, 17:59Mam podobną sytuację, za każdym razem wychodzi mi co innego a testy jak MBTIbeh pisze: 21 mar 2017, 23:21 Pierwszy test zrobiłem parę lat temu i wyszło mi 5w4, a zaraz potem 1w9 lub 9w1. Powtarzałem to parę razy i za każdym razem wychodziło mi na zmianę (przeważnie wystarczyło zmienić jedną odpowiedz). Jak czytam opisy to pasuje bardziej piątka, ale czy mam aż taką potrzebę wiedzy to nie wiem, ale wiem, że nic nie wiem.