Pisz prawdę
Re: Pisz prawdę
Ja widzę trzy różnice kulturowe pomiędzy nami a Ukraińcami.
a) katolicyzm / prawosławie, wiadomo,
b) alfabet łaciński / cyrylica, wiadomo,
c) zapożyczenia językowe z Niemieckiego, Niderlandzkiego i Włoskiego / zapożyczenia językowe z Litewskiego, Arabskiego, Rosyjskiego.
Nie są to ogromne różnice kulturowe.
Nie, nigdy nie miałem relacji z osobą z obcej kultury. Trzymam się raczej lokalnie + kraje sąsiedzkie (znam np. jęz. Niemiecki i jęz. Rosyjski). Raczej jestem lokalnym patriotą i lubię nasz region, z pewnością nie chciałbym go opuszczać.
A skoro jesteśmy tak przy obcych kulturach.
Wymień jedną rzecz z naszej rodzimej kultury którą uwielbiasz, i drugą, której nie znosisz. Uzasadnij swój wybór (aby było ciekawie przeczytać).
a) katolicyzm / prawosławie, wiadomo,
b) alfabet łaciński / cyrylica, wiadomo,
c) zapożyczenia językowe z Niemieckiego, Niderlandzkiego i Włoskiego / zapożyczenia językowe z Litewskiego, Arabskiego, Rosyjskiego.
Nie są to ogromne różnice kulturowe.
Nie, nigdy nie miałem relacji z osobą z obcej kultury. Trzymam się raczej lokalnie + kraje sąsiedzkie (znam np. jęz. Niemiecki i jęz. Rosyjski). Raczej jestem lokalnym patriotą i lubię nasz region, z pewnością nie chciałbym go opuszczać.
A skoro jesteśmy tak przy obcych kulturach.
Wymień jedną rzecz z naszej rodzimej kultury którą uwielbiasz, i drugą, której nie znosisz. Uzasadnij swój wybór (aby było ciekawie przeczytać).
Uwielbiam w naszej kulturze podejrzliwość. Ze 100 milionów razy zostaliśmy wydymani przez zagraniczniaków i własnych ludzi. Więc jesteśmy ostrożni przed zawarciem umowy. I nawet po zawarciu wyczekujemy wydymania. Wtedy mniej boli.
Nie znoszę w naszej kulturze tego szerokie wachlarza poglądów. Niektórzy popukają się w głowy. Lecz powiem: Kraj w 99% lewacki byłby równie skuteczny jak w 99% prawacki. Bo cokolwiek robi, to skoordynowanie i bez wichrzycielstwa.
Czy jest służba mundurowa, w której chcesz służyć? Lecz nie możesz bo są przeszkody? Nie ujawniaj przeszkód, jeśli nie chcesz.
Nie znoszę w naszej kulturze tego szerokie wachlarza poglądów. Niektórzy popukają się w głowy. Lecz powiem: Kraj w 99% lewacki byłby równie skuteczny jak w 99% prawacki. Bo cokolwiek robi, to skoordynowanie i bez wichrzycielstwa.
Czy jest służba mundurowa, w której chcesz służyć? Lecz nie możesz bo są przeszkody? Nie ujawniaj przeszkód, jeśli nie chcesz.
- Rafael
- Krypto-Extra
- Enneagram: 9w1
- MBTI: ISFJ
Nie, służby mundurowe to ostatnie miejsce, gdzie chciałbym się znaleźć.
Czy uważasz się za subiektywnego, czy obiektywnego w postrzeganiu otoczenia?

Czy uważasz się za subiektywnego, czy obiektywnego w postrzeganiu otoczenia?
Nie o górę się potkniesz, ale o kamień.
Podobno nie ma obiektywnych opinii, ale w moim subiektywnym mniemaniu o sobie uważam się za obiektywnego.
Czy tak naprawdę lubisz swoją pracę, czy tylko jesteś, dla hajsu, albo innego czynnika, bez którego praca traci atrakcyjność?
Czy tak naprawdę lubisz swoją pracę, czy tylko jesteś, dla hajsu, albo innego czynnika, bez którego praca traci atrakcyjność?
"Life is so unnecessary"
Nie lubię jej i jestem tylko dla hajsu, i z braku laku
Jak często oglądasz jakieś filmy? Nie seriale czy programy telewizyjne
Jak często oglądasz jakieś filmy? Nie seriale czy programy telewizyjne
-
- Wtajemniczony
- MBTI: INFJ
Filmy oglądam rzadko, a w kinie tu już prawie nigdy. Zdecydowanie wolę dobry serial z rozbudowaną fabułą, z którym zostanę na dłużej.
Czy grasz na jakimś instrumencie?
Czy grasz na jakimś instrumencie?
- Rafael
- Krypto-Extra
- Enneagram: 9w1
- MBTI: ISFJ
Obecnie gram na bębnie darbuka.
Wcześniej na gitarze basowej oraz instrumentach klawiszowych.
Czy przyglądasz się mijanym na ulicy przechodniom?

Wcześniej na gitarze basowej oraz instrumentach klawiszowych.
Czy przyglądasz się mijanym na ulicy przechodniom?
Nie o górę się potkniesz, ale o kamień.
Odruchem Pawłowa, zawsze. Oceniam każdego przechodnia pod względem ewentualnego zagrożenia. Niewerbalne przekazy pomagają ocenić, komu zejść z drogi, a kto będzie mnie.
Polecisz w kosmos jako turysta, jeśli będzie sposobność?
Polecisz w kosmos jako turysta, jeśli będzie sposobność?
-
- Rozkręcony intro
W ogóle:

Rozwaliło mnie to. Pozdro dla kumatych.
Jak mnie będzie stać, to polecę, po czym ucieknę ze statku w przestrzeń kosmiczną.
Uważasz, że muzyka klasyczna w dzisiejszych czasach to pretensjonalność i bufonada, czy da się zjeść?

Rozwaliło mnie to. Pozdro dla kumatych.
Jak mnie będzie stać, to polecę, po czym ucieknę ze statku w przestrzeń kosmiczną.
Uważasz, że muzyka klasyczna w dzisiejszych czasach to pretensjonalność i bufonada, czy da się zjeść?
Muzyka klasyczna, czy ją lubię czy nie, przepadła. A jej uprawianie to próba wskrzeszenia szkieletu elektrowstrząsami.
Zanurkujesz batyskafem do Rowu Mariańskiego jako turysta? Jeśli kiedyś jakieś biuro podróży zaoferuje.
Zanurkujesz batyskafem do Rowu Mariańskiego jako turysta? Jeśli kiedyś jakieś biuro podróży zaoferuje.
Nie ma mowy, nie jestem aż tak odważna
Zgodziłbyś/zgodziłabyś się uczestniczyć w eksperymencie medycznym bez informacji o co chodzi?
Zgodziłbyś/zgodziłabyś się uczestniczyć w eksperymencie medycznym bez informacji o co chodzi?
Nie ma mowy, nie jestem aż tak odważny
Zgodziłbyś/zgodziłabyś się uczestniczyć w eksperymencie psychologicznym bez informacji o co chodzi?
Zgodziłbyś/zgodziłabyś się uczestniczyć w eksperymencie psychologicznym bez informacji o co chodzi?
-
- Zagubiona dusza
Prozaiczne rzeczy, bez ambicji.Kolczyki,ciuchy, trochę inny kolor farby do włosow w modniejszym odcieniu.Lubię dbać o siebie.
Masz coś, co jest mega nowinką technologiczną i jeśli tak co to jest?
Masz coś, co jest mega nowinką technologiczną i jeśli tak co to jest?
Ani teraz, ani nigdy. Zanim będę mógł je kupić, będą przestarzałe. I tak w kółko.
Co powiesz dawnemu nauczycielowi, jeśli go spotkasz przypadkiem?
Co powiesz dawnemu nauczycielowi, jeśli go spotkasz przypadkiem?