Gdzie i jak poznawać nowych ludzi?

Dział forum, w którym poruszane są tematy dotyczące kontaktów międzyludzkich, a także problemów w relacjach, których przyczyną może być introwersja.
Alusair
Zagubiona dusza
MBTI: INTP

Gdzie i jak poznawać nowych ludzi?

Post autor: Alusair »

Hej,
jestem nieśmiałym introwertykiem, który lubi siedzieć w domu i zajmować się swoimi zainteresowaniami. Zwykle mi to nie przeszkadzało, uwielbiałam gdy na weekend nie miałam żadnych planów i mogłam go spędzić grając cały dzień w gry czy oglądać seriale i anime. Ostatnio natomiast zaczęła mnie męczyć moja samotność. Większość wolnego czasu spędzam w domu, a gry i seriale już nie dają mi takiej radości jak wcześniej. Gdy przychodzi weekend nie wiem już co mam robić. Chciałabym kogoś poznać, kto mnie wyciągnie z domu, chociaż na jakiś spacer. Chciałabym gdzieś wyjechać na kilka dni, ale z kimś. I tutaj pojawia się problem. Nie mam z kim. W pracy mam kilku znajomych, ale nasza relacja nie wychodzi za bardzo poza prace. Chodzę na siłownię, ale idę tam typowo żeby ćwiczyć i nie potrafiłabym do kogoś zagadać, a nikt do mnie nie zagaduje. Przeanalizowałam swoje życie i stwierdziłam, że nie mam praktycznie żadnych znajomych i chciałabym to zmienić. Natomiast nie wiem od czego i jak zacząć coś zmieniać. Ogólnie mam problem z kontaktem z nowymi ludźmi, dużo analizuję i myślę co inni o mnie powiedzą. Próbuję to zmienić ale idzie mi ciężko. Obecnie szukam jakiegoś "bezpiecznego" miejsca gdzie mogłabym poznać nowych ludzi z podobnymi zainteresowaniami, żeby jakoś utrzymać temat rozmowy. Od czego można zacząć?
Awatar użytkownika
Rafael
Krypto-Extra
Enneagram: 9w1
MBTI: ISFJ

Re: Gdzie i jak poznawać nowych ludzi?

Post autor: Rafael »

Witaj :) @Alusair

Na tym forum wśród aktywnych użytkowników jest przewaga mężczyzn i wiekowo też pasujesz, niemniej jednak nasze zainteresowania to głównie socjologia, psychologia, polityka, historia i bieżące wydarzenia.🙃
Jest też sporo osób, które są niedawno zarejestrowane ale nie piszą. O nich nic nie mogę powiedzieć.🤔
Chodzę na siłownię, ale idę tam typowo żeby ćwiczyć i nie potrafiłabym do kogoś zagadać, a nikt do mnie nie zagaduje.
Obserwując plenerową siłownię na moim osiedlu, to ludzie się tam poznają zatem może nie jest to najgorsze miejsce. Choć przeważnie tylko ci starsi, a młodych jest więcej.
Może ci inni, którzy na Twoją przychodzą też chcieliby żeby ktoś do nich zagadał… :help
Intuicja mi podpowiada że tak. :ok:
Od czego można zacząć?
Skoro chodzisz tylko na siłownię to nie masz innego wyjścia, zacznij zagadywać na niej. ;)

Ja większość ludzi poznaję w parku. U nas jest raczej bezpiecznie nic złego mnie nie spotkało. :ok:
Muszę też dodać, że jestem osobą niepełnosprawną na wózku,♿ co znacznie ułatwia sprawę. :)
Ludzie najczęściej mnie zaczepiają, choć w większości starsi ode mnie.
Młodzi są bardzo mało kontaktowi, tak jakby mówić zupełnie nie potrafili. :jez: No cóż ich strata. Skoro nie chcą być częścią społeczności sąsiedzkiej to nikt ich do tego zmuszać nie będzie. To nie tylko moja opinia.
Nie o górę się potkniesz, ale o kamień.
Awatar użytkownika
Fire
Krypto-Extra

Post autor: Fire »

Polecam uczęszczanie na jakieś wydarzenia w twojej okolicy lub najbliższym dużym mieście. Ja lubię kilkudniowe wypady na wycieczki tematyczne. Nie są mega drogie i nie zmęczą introwertyka. Dobrze mieć kogoś znajomego albo kogoś z rodziny ze sobą. Będzie raźniej.
Siłka jest fajna ale z tego co widzę to najczęściej albo chodzą tam goście, którzy zwracają uwagę tylko na laski z cyc.. i tyłk... na wierzchu (szkoda na nich czasu) albo faceci nastawieni na wynik, skupieni na sobie i ćwiczeniach. Także ciężko.
Olewanie opinii innych trzeba wypracować. To trwa. Polecam poczytać/pooglądać podkasty z psychologii+ wiara w siebie. Na pewno jest w tobie autorko coś wyjątkowego,niepowtarzalnego. Odkryj to i eksponuj. No i pozytywna energia. Działa.
Patrycjusz
Intro-wyjadacz

Post autor: Patrycjusz »

Jeśli chodzi o zainteresowania, lepiej to jednak rozwijać czytając coś samemu (w tym w internecie) i pisząc jakieś posty. Teraz ciężej o takie miejsca, to forum generalnie odpada (czasem coś dobrego pojawia się w dziale "światopogląd", ale to nie jest o czystych zainteresowaniach, tylko bardziej o tym, jak wykorzystać swoją wiedzę do prób przekonania innych o swoich poglądach). Trzeba zaglądać dość głęboko, np. na Reddita itp., co generalnie jest anglojęzyczne, ale skazywanie się na język polski w temacie to generalnie zamykanie sobie furtek do poszerzania horyzontów i wymiany opinii na odpowiednim poziomie.

Overthinking sam w sobie nie jest zbyt dobry (bo to nie po prostu "thinking", który sam w sobie jest zaletą), ale "olewanie opinii innych" też nie.
To miejsce jest "bezpieczne", jak każde, gdzie funkcjonujemy pod nickiem.

Problem polega na tym, że kiedy kobieta próbuje rozmawiać o swoich zainteresowaniach z facetami, często wkrada się tu element flirtu, co oczywiście może nie być żadną negatywną cechą takich kontaktów, jeśli jednocześnie poszukuje się partnera.

A Poznań to dobre miejsce do spotkań, które nie są tak naładowane oczekiwaniami i pokazówką jak np. w Warszawie. Tęsknię za luzem w spotkaniach w tym mieście i polecam je serdecznie.
Awatar użytkownika
Drimlajner
Global Moderator

Post autor: Drimlajner »

Patrycjusz pisze: 17 sie 2025, 21:06 Teraz ciężej o takie miejsca, to forum generalnie odpada (czasem coś dobrego pojawia się w dziale "światopogląd", ale to nie jest o czystych zainteresowaniach, tylko bardziej o tym, jak wykorzystać swoją wiedzę do prób przekonania innych o swoich poglądach).
Tak, odpada. Może kiedyś było to miejsce ścierania poglądów np. wątek o COV, ale teraz czekamy tylko aż @patha wrzuci przekaz dnia. Wątki psychololo natomiast polegają na leczeniu intro i ogólnie ekstrapropagandzie.

Nie wiem gdzie i jak poznawać nowych ludzi, ale dlaczego ta siłownia jest złym pomysłem? Nie można do kogoś zagadać: ej, a może spróbujemy czegoś na kondycję np. rower w weekend.
Awatar użytkownika
Fire
Krypto-Extra

Post autor: Fire »

Zagadać zawsze można tyle, że tam warunków na długie rozmowy nie ma. Jeśli się uda kogoś wyciągnąć na wspólne wyjście to już inna sprawa.
ODPOWIEDZ