Senność a kofeina.

Tutaj porozmawiać możemy o naszych zainteresowaniach, bardziej lub mniej popularnych pasjach czy nawet... dziwactwach :)
Awatar użytkownika
justyna
Pobudzony intro
MBTI: INFJ

Re: Senność a kofeina.

Post autor: justyna »

justyna pisze: 23 maja 2026, 13:31 Ludzie używający zwrotu "weekend" też nic zdrożnego w tym nie widzą a jednak polacy nie gęsi i swój język mają.
:offtop: ... serio przeszkadza Ci słowo weekend? Jaki jest polski odpowiednik? - „Hej, co robisz w piątek, sobotę i niedzielę. (zamiast weekend) :D w 30. latach chyba używano - dwudzionek/dwuipółdzionek/zapiątek...

https://okruchy.pl/ciekawostki/w-poszuk ... -weekendu/

Nawet profesor Miodek uważa, że słowo weekend jest nie do podrobienia: https://www.facebook.com/Slownikpolskop ... 970921965/

Ale błagaaaam, nie twórzmy grammar nazi. Jestem redaktorką i gdybym tak miała edytować książki autorów, kiedy tylko użyją angielskiego słowa, które się utarło, to wywalili by mnie na zbity pysk.

Sama lubię czasami angielskie wtrącenia i (tak jak wspomniałam) zarówno gdy nie ma polskiego odpowiednika, jak i by wzmocnić przekaz lub z powodu pewnej zabawy dialogiem.
Awatar użytkownika
quantum
Pobudzony intro
MBTI: INTJ

Post autor: quantum »

Tak, znam tą motywację do ich stosowania, jednakże nigdy nie używam obcojęzycznych zamienników gdy polskie słowo jest dostępne.
Dlatego "weekend'u" nie używam, mogę spytać: "Co robisz w sobotę i w niedzielę ?" Da się ? Piątek to dzień roboczy wszak..
- Oglądam programy Miodka, jeszcze wcześniej b.lubiłem Bralczyka a w internecie często oglądałem i słuchałem Wolniewicza.
Drimlajner
Global Moderator

Post autor: Drimlajner »

justyna pisze: 23 maja 2026, 13:42 w 30. latach chyba używano - dwudzionek/dwuipółdzionek/zapiątek...
Weekend jako tako to chyba nowe słowo, stąd brak odpowiedników. Wolne soboty i niedziele to raczej wynalazek czasów współczesnych. Solidarność walczyła chociażby o wolne soboty, no ale lotniska i tak, 24/7.
justyna pisze: 23 maja 2026, 13:42 Nawet profesor Miodek uważa, że słowo weekend jest nie do podrobienia:
Szabat, nie będzie to pewnie jedyne zapożyczenie z jidysz.
Awatar użytkownika
justyna
Pobudzony intro

quantum pisze: 23 maja 2026, 13:55 Tak, znam tą motywację do ich stosowania, jednakże nigdy nie używam obcojęzycznych zamienników gdy polskie słowo jest dostępne.
Dlatego "weekend'u" nie używam, mogę spytać: "Co robisz w sobotę i w niedzielę ?" Da się ? Piątek to dzień roboczy wszak..
- Oglądam programy Miodka, jeszcze wcześniej b.lubiłem Bralczyka a w internecie często oglądałem i słuchałem Wolniewicza.

Nie dla wszystkich piątek to dzień roboczy :) Da się tak, da się inaczej. To jest piękne, że język się rozwija, oprócz słowotwórstwa, można czasem wtrącić obce słowa. Ty masz tak, jak masz, ok.
Awatar użytkownika
justyna
Pobudzony intro

Drimlajner pisze: 23 maja 2026, 13:57
No hej, jak tam? Co robisz w szabat? (poraaaa uciekać) :haha: Hahahahaha Dziękuję @Drimlajner You made my day!
Awatar użytkownika
quantum
Pobudzony intro

justyna pisze: 23 maja 2026, 13:59 Nie dla wszystkich piątek to dzień roboczy ...To jest piękne, że język się rozwija,
Wkrótce będzie dla wszystkich jak "Kingsize" !
Rozwój języka to jedno a zapożyczenia to drugie jak "szuwaks" na określenie czego brudnego, maziowego czy "wihajster" kiedy ktoś nie wie jak cos nazwać (przeważnie dziwnego), Pierwsze to angielskie "pasta do butów".. głupota nieprawdaż ? A drugie to z niemieckie (zapis fonetyczny) wi haist er ? - czyli jak to się nazywa ? Też durne zapożyczenie.
Natomiast rozwój języka to chociażby zmiana znaczenia niektórych słów jak: "kutas" czyli staropolski wisior, frędzel przy ubiorze czy meblu a dziś sama wiesz co to.. :D
Drimlajner pisze: 23 maja 2026, 13:57
Akurat to zupełnie tu nie pasuje bo to święto cotygodniowe zaczyna się o zmierzchu w piątki i kończy o zmierzchu w soboty.
Poza tym nikt oprócz żydów tego słowa nie używa, więc gdzie tu zapożyczenie ?
Drimlajner
Global Moderator

Chyba czarownice jeszcze używają tego słowa, a wihajster jedno z moich ulubionych.
Awatar użytkownika
justyna
Pobudzony intro

quantum pisze: 23 maja 2026, 14:18 Wkrótce będzie dla wszystkich jak "Kingsize" !
Rozwój języka to jedno a zapożyczenia to drugie jak "szuwaks" na określenie czego brudnego, maziowego czy "wihajster" kiedy ktoś nie wie jak cos nazwać (przeważnie dziwnego), Pierwsze to angielskie "pasta do butów".. głupota nieprawdaż ? A drugie to z niemieckie (zapis fonetyczny) wi haist er ? - czyli jak to się nazywa ? Też durne zapożyczenie.
Natomiast rozwój języka to chociażby zmiana znaczenia niektórych słów jak: "kutas" czyli staropolski wisior, frędzel przy ubiorze czy meblu a dziś sama wiesz co to.. :D
nie, nie będzie

Wihajster nie jest durnym zapożyczeniem, ale tu wchodzimy już w zapożyczenia leksykalne, jak do tego doszło...długa, piękna droga, wiele jest takich słów: z niemieckiego: dach, szwagier, meldunek, szkło, z włoskiego: pomidor, fontanna, mandolina, konto. Z języka angielskiego: komputer, lider, weekend, smartfon, z francuskiego: krawat, szalik, plaża, garaż.

Spłycasz bardzo rozwój języków (zapożyczenia to jeden z bardzo ważnych elementów). To jednak nie miejsce na tę dyskusję, a też mi się nie chce.
Drimlajner
Global Moderator

justyna pisze: 23 maja 2026, 14:26 z francuskiego: krawat,
Chorwackiego. Chorwaci sobie wiązali wokół szyi kawałki materiału związane w taki romboidalny kształt i poszła nazwa Kroat (Chorwat) do języka francuskiego, a potem na cały świat, tak słyszałem.
Awatar użytkownika
justyna
Pobudzony intro

Drimlajner pisze: 23 maja 2026, 14:35
justyna pisze: 23 maja 2026, 14:26 z francuskiego: krawat,
Chorwackiego. Chorwaci sobie wiązali wokół szyi kawałki materiału związane w taki romboidalny kształt i poszła nazwa Kroat (Chorwat) do języka francuskiego, a potem na cały świat, tak słyszałem.
Historycznie tak, ale jako zapożyczenie leksykalne z francuskiego. Podobno, nie sprawdzałam dokładnie - chorwacki słownik jako etymologię tego słowa również podaje język francuski... taka pętla :)

https://www.malypodroznik.pl/?p=12724

Cyt. Sama nazwa nawiązująca do słowa „krawat” i popularność w Europie wzięła się z dworu króla Francji Ludwika XIV. W roku 1660 dokonywał przeglądu wojsk w skład których wchodziła m.in. lekka jazda chorwacka. Tak się zachwycił ich chustami wiązanymi na szyi, że nazwał Royal Cravattes. Dlaczego taka nazwa? Bo Chorwacja po francusku to „Croate” i stąd już blisko do „krawat”.
Awatar użytkownika
quantum
Pobudzony intro

justyna pisze: 23 maja 2026, 14:26 nie, nie będzie

Spłycasz bardzo rozwój języków (zapożyczenia to jeden z bardzo ważnych elementów). To jednak nie miejsce na tę dyskusję, a też mi się nie chce.
Już jest bo w wielu krajach skraca się tydzień pracy i do nas też to dotrze. Spłycam - jak się widzi tylko podany przykład i na tym opiera osąd o rozmówcy to tak można pomyśleć.
"wihajster" - podaj mi ten wihajster (jak to się nazywa ?) , i to nie głupie jest ?
Faktycznie to nie ten dział, zresztą wiemy chyba to samo.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Czekolada też zawiera pewną dawkę kofeiny i ma to konkretny związek z tematem wątku gdyż istnieje coś takiego jak "śpiączka czekoladowa".
(Uprzedzam iż wiem, że nie jest to termin medyczny na co zwracam uwagę cydzysłowiem).
Awatar użytkownika
justyna
Pobudzony intro

quantum pisze: 23 maja 2026, 15:42
Spłycam - jak się widzi tylko podany przykład i na tym opiera osąd o rozmówcy to tak można pomyśleć.
Cytuję Twoje słowa: „Rozwój języka to jedno a zapożyczenia to drugie...”. A jak można myśleć inaczej o tej wypowiedzi? Po prostu weź odpowiedzialność za napisane słowa :D
Awatar użytkownika
justyna
Pobudzony intro

quantum pisze: 23 maja 2026, 15:42
Spłycam - jak się widzi tylko podany przykład i na tym opiera osąd o rozmówcy to tak można pomyśleć.
Cytuję Twoje słowa: „Rozwój języka to jedno a zapożyczenia to drugie...”. A jak można myśleć inaczej o tej wypowiedzi? Po prostu weź odpowiedzialność za napisane słowa :D Gdybyś określił, że zapożyczenia są częścią rozwoju języka, to bym się nie czepiała.
Awatar użytkownika
quantum
Pobudzony intro

Elokwencja jest rozwojem języka, więcej, lepiej, mądrzej ale nie zastępowanie pojedynczych słów obcymi zwrotami, które na dodatek po przetłumaczeniu zmieniają zdanie w pokraczny twór. No i nie dotrzymałaś słowa kontynuując temat językowy z pominięciem chemicznego np. o czekoladzie.
Awatar użytkownika
justyna
Pobudzony intro

quantum pisze: 23 maja 2026, 16:06 Elokwencja jest rozwojem języka, więcej, lepiej, mądrzej ale nie zastępowanie pojedynczych słów obcymi zwrotami, które na dodatek po przetłumaczeniu zmieniają zdanie w pokraczny twór. No i nie dotrzymałaś słowa kontynuując temat językowy z pominięciem chemicznego np. o czekoladzie.
Mnie czekolada nie interesuje :) A offtopic zaznaczyłam emotikonem. Przepraszam, nie „offtopic” - tylko po polsku: Nie na temat.
Ostatnio zmieniony 23 maja 2026, 16:10 przez justyna, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ